In België is er sprake van een stijgende rente op woonleningen. De rentestijging is overigens niet met veel bombarie aangekondigd, maar heeft eerder in stilte plaatsgevonden. Er zijn meerdere banken die zonder er al te veel ruchtbaarheid aan te geven een wijziging hebben doorgevoerd. Dat blijkt in elk geval uit informatie die naar voren is gekomen doordat de krant De Standaard een rondvraag heeft gedaan bij meerdere partijen. Een voorbeeld van een bank in België die de keuze heeft gemaakt voor het verhogen van de rente op woonlening is KBC. De renteverhoging heeft in de voorbij weken plaatsgevonden.
Aanpassingen rente
KBC heeft het basistarief voor leningen op twintig jaar verhoogd met een percentage van 0,25 procent tot 0,30 procent. De exacte stijging is daarbij afhankelijk van de betreffende formulier. Er zijn ook kleine wijzigingen doorgevoerd ten aanzien van de kredieten met andere looptijden. Ook Argenta heeft een aanpassing gedaan, maar het betreft hier wel een kleine wijziging. Aan het begin van de maand november is een krediet met driejaarlijkse aanpasbaarheid namelijk 0,05 procent gestegen voor wat betreft de rente. De marktleider op het gebied van woonleningen is BNP Paribas Fortis.
Deze partij heeft tot nog toe geen wijziging doorgevoerd en bij navraag bij banken als ING en Belfius werd er geen antwoord op de vraag gegeven. Overigens komt de stijging van de rente op woonleningen in België niet helemaal uit de lucht vallen. De laatste weken zit de langetermijnrente in dit land namelijk in de lift. Aan het einde van de maand september was er nog sprake van staatsobligaties met een rente van 0,13 procent op tien jaar. Deze rente is in een maand tijd geklommen naar 0,46 procent.
Negatieve rente voor woonlening
Er is nog meer nieuws te melden over geld lenen in België als het gaat om woonleningen. Zo heeft Kris Peeters als minister van Consumentenzaken laten weten het eens te zijn met de ombudsdienst van de financiële sector als het gaat om negatieve rente. De ombudsdienst is van mening dat er bij een variabele rente ook rekening gehouden moet worden met negatieve rentes. Dat zou dan moeten worden toegepast in het voordeel van de kredietnemer. Belfius en AXA zijn kredietverstrekkers die deze mening niet delen en daar dan ook geen rekening mee houden.
Bij een vaste rente weet de kredietnemer waar die aan toe is. Bij een variabele rente wordt het risico op een stijging genomen, maar kan er ook geprofiteerd worden van een daling. Als het dan zo is dat er sprake is van een negatieve rente dan zou de kredietnemer daar volgens de minister van Consumentenzaken en de ombudsdiensten ook van moeten kunnen profiteren. Banken hebben tegenwoordig echter in hun voorwaarden opgenomen dat een rente op een woonlening niet onder de nul kan uitkomen. Met andere woorden een negatieve rente wordt in dit geval door de bank uitgesloten. Deze voorwaarde werd voorheen niet gebruikt, zodat negatieve rente wel tot de mogelijkheden zou moeten behoren. Belfius en AXA passen de negatieve rente echter niet toe.