Een simulatie woonlening is een ideale manier om inzicht te krijgen in de financiële gevolgen en biedt tegelijkertijd de optie om een vergelijking te maken. De vergelijking kan gemaakt worden binnen de simulatie zelf door andere bedragen in te vullen. De vergelijking kan echter ook worden gemaakt tussen verschillende kredietverstrekkers. Er komen namelijk altijd kosten bij kijken net als andere voorwaarden. Hierdoor is het bij de ene kredietverstrekker goedkoper om een woonkrediet te nemen dan bij een andere aanbieder van hypothecaire leningen. Het resultaat is heel snel zichtbaar als van een simulatietool gebruik wordt gemaakt.
Simuleer uw lening
Welk bedrag wenst u te lenen?
Welke afbetalingstermijn wenst u? (maanden)
Hoeveel geld kan ik voor een woning lenen?
Het is natuurlijk belangrijk om eerst duidelijk te hebben welk bedrag er geleend kan worden. Dat bedrag zal onder meer afhankelijk zijn van de inkomsten en een aantal vaste lasten. De berekening van de woonlening wordt uitgevoerd aan de hand van het leenbedrag of aan de hand van het bedrag dat men wenst terug te betalen. Verder is de vraagprijs van de woning uiteraard eveneens van belang. Er hoeft namelijk niet meer geleend te worden dan nodig is om het huis te financieren. Door een goedkoper huis te kopen dan er maximaal geleend kan worden, kan er aanzienlijk op de vaste maandelijkse lasten worden bespaard.
Wat worden de maandlasten bij een woonlening?
De hoogte van de maandlasten zijn bij een woonlening sterk afhankelijk van de looptijd. De looptijd kan in verhouding heel kort zijn, zoals 10 jaar. Dan kunt u rekening houden met hoge maandelijkse lasten. Bij het verspreiden van de maandlasten over een periode van 25 jaar zijn de lasten dan in verhouding per maand lager als het om hetzelfde leenbedrag zou gaan. Bovendien is het type rente eveneens van invloed op de hoogte van de lasten waarmee u rekening kunt houden. Er wordt bijvoorbeeld een keuze geboden tussen variabele rente en vaste rente, De simulatie woonlening laat u op een inzichtelijke en heldere manier de verschillen zien tussen diverse looptijden en het type rente dat gekozen wordt. Het resultaat van de simulatie wordt weergegeven in het bedrag dat geleend wordt, de rentevoet van de lening en het jaarlijks kostenpercentage.
Welke kosten zijn er bij een woonlening?
Naast dat er rekening gehouden moet worden met de rentevoet en jaarlijks kostenpercentage zijn er nog andere kosten die op een woonlening van toepassing zijn. Er kunnen bijvoorbeeld dossierkosten in rekening worden gebracht. Verder kunnen er schattingskosten bij komen kijken op het moment dat de waarde van de woning geschat moet worden. De woonlening moet gepasseerd worden bij de notaris omdat het om een hypothecaire lening gaat. In dat geval worden er dus notariskosten in rekening gebracht. Daarnaast zijn er nog premies voor schuldsaldoverzekeringen en dient er ook een woningverzekeraar als eigenaar te worden afgesloten. Het is dan ook zeker belangrijk om met alle soorten kosten rekening te houden als de simulatie woonlening wordt uitgevoerd. Als er eenmaal een keuze is gemaakt, kan er een offerte voor de woonlening worden aangevraagd die dan door de kredietverstrekker in behandeling wordt genomen.