Er is sprake van een stijgende trend met betrekking tot het aantal 55-plussers dat in België een lening afsluit. Bij KBC is het zo dat namelijk een op de zes klanten die kiest voor een woonlening ouder is dan 55 jaar. Dat is een grote stijging in vergelijking met het jaar 2015. In dat jaar sloot namelijk maar een op de tien klanten een woonlening af. Deze gegevens komen voort uit de woningkredietanalyse die ieder jaar wordt gemaakt. Daarentegen is het ook zo dat het voor jongeren steeds lastiger wordt om een lening af te sluiten. Dat komt doordat er vaker door de bank om een eigen inbreng wordt gevraagd. Ouderen hebben vaak meer eigen inbreng.
Trends uit het woonrapport
Uit het woonrapport komt nog meer informatie naar voren, zoals de toename van de digitalisering bij het afsluiten van kredieten. Consumenten kiezen er steeds minder vaak voor om zelf persoonlijk langs verschillende banken te gaan, maar doen dit vooral online. Ook wordt er vaak om online advies gevraagd. Er kunnen tegenwoordig videochats met bankiers plaatsvinden, waarin advies gegeven kan worden en vragen kunnen worden gesteld. Hierdoor worden woonleningen en andere kredieten ook steeds vaker online afgesloten.
Er zijn dus meerdere trends waar te nemen. Zo zijn er 55-plussers die vaker een lening afsluiten en wordt krijgt dat steeds vaker de voorkeur om online te realiseren. De gemiddelde leeftijd voor het afsluiten van een woonkrediet ligt op 41 jaar. Daarbij is er sprake van een gemiddeld leenbedrag van 147.000 euro. De gemiddelde maandlast komt daarbij uit op een bedrag van 709 euro per maand. Verder is er sprake van een gemiddelde inbreng van 19 procent.
Simuleer uw lening
Welk bedrag wenst u te lenen?
Welke afbetalingstermijn wenst u? (maanden)
Een andere trend is dat de gemiddelde looptijd van woonkredieten steeds korter wordt. Die ligt namelijk tegenwoordig tussen 16 en 20 jaar. De lage rente is hier weer de belangrijkste oorzaak van. Vandaag de dag kan er met een kortere looptijd namelijk een even groot bedrag worden geleend doordat de rente lager is. Consumenten met een leeftijd beneden de 30 jaar sluiten veel minder vaak een lening af dan een jaar geleden en in vergelijking met mensen die deze leeftijd gepasseerd zijn. Dat heeft alles te maken met de hogere inbreng die tegenwoordig door banken geëist wordt.
De Belgische banken zijn namelijk aangemaand om voorzichtiger te zijn op het gebied van het verstrekken van kredieten. Zo kan er van de klant gevraagd worden om 15 procent van de totale kosten inclusief de investering en notariskosten zelf te voldoen. Het is dan ook tegenwoordig zo dat de focus gelegd wordt op het eerst zelf sparen voor de aankoop van een woning om daarna pas bij een bank aan te kloppen voor het aanvragen van een woonkrediet. Er lijkt door de trends dan ook een verschuiving plaats te vinden in de doelgroepen die een woonlening aanvragen, de manier waarop dat gebeurd en de eigen inbreng waar de banken steeds meer waarde aan hechten. Overigens worden ook andere typen leningen steeds vaker online aangevraagd.