Een hypotheek wordt afgesloten om de aankoop van een woning te kunnen realiseren. Een hypothecaire lening is niet zomaar te vergelijken met andere soorten leningen en kredieten, zoals een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Bij hypotheken is er namelijk sprake van een onderpand. Het huis vormt het onderpand en bij reguliere leningen op afbetaling is er doorgaans geen onderpand vereist. De materie is nogal complex, maar er is voldoende informatie op internet beschikbaar om een passende keuze te maken. Bovendien kan er altijd informatie en advies gevraagd worden aan een bank of hypotheekverstrekker, maar bijvoorbeeld ook bij een hypotheekwinkel.
TOP Kredietverstrekkers | ||||
1 | Cofidis Cofidis is in België een van de marktleiders in het aanbieden van kredietoplossingen voor particulieren. Er worden flexibele financiële diensten aangeboden die afgestemd kunnen worden op de leenwensen en leenbehoeften van iedere klant. | Maximale Lening: €10.001 | Informatie: Review |
|
2 | Cetelem Cetelem is onderdeel van AlphaCredit groep en heeft in België 350 vakspecialisten beschikbaar die voor u klaar staan. | Maximale Lening: €75.000 | Informatie Review |
|
Waarvoor dient een hypotheek?
Een hypotheek is een vorm van krediet met onderpand in de vorm van vastgoed en wordt gebruikt om een appartement, woning of grondstuk aan te schaffen. Doordat de financiering met grote bedragen gepaard gaat en een hypotheek een lange looptijd en gunstige rente kent, is het gebruikelijk dat de keuze voor een hypothecaire lening wordt gemaakt. Dat is namelijk het meest voordelig en er is sprake van een kredietvorm die perfect is afgestemd op het leendoel.
Het huis dient als onderpand en de bank krijgt daardoor een grote zekerheid ten aanzien van het terugbetalen van de leensom. Mocht de woningeigenaar in gebreke blijven, dan kan het onderpand namelijk in het uiterste geval te gelde worden gemaakt. Dat is een van de redenen waarom er gunstige voorwaarden gelden voor hypotheken. Naast dat het mogelijk is voor de aankoop van een woning geld te lenen, is het ook mogelijk om voor het verbouwen of renoveren van het huis een hypothecaire lening af te sluiten. Er worden overigens verschillende benamingen gebruikt, zoals woonlening of woonkrediet.
Eigenschappen woonkredieten
Het is duidelijk geworden dat een onderpand in de vorm van vastgoed in elk geval een eigenschap is die toe te dichten is aan een woonkrediet. Ook een kenmerk is dat er sprake zal zijn van een hoge leensom. Het maximale hypotheekbedrag is onder meer afhankelijk van het inkomen van de aanvrager en van de waarde van het huis waar de hypotheek op wordt gevestigd. De looptijd is lang in vergelijking met andere soorten leningen, want doorgaans kan de looptijd wel dertig jaar bedragen. De hypotheekrente is veel lager in vergelijking met persoonlijke leningen en kredieten en het is mogelijk om samen met een partner een hypotheek af te sluiten.
Woning kopen
De eerste stap in het proces van een woning kopen, is het bepalen van het bedrag dat maximaal geleend kan worden. Het heeft bijvoorbeeld geen zin om huizen te gaan bekijken, waarvoor nooit een hypotheek kan worden verkregen doordat het inkomen te laag is. Er kan een simulatie worden gemaakt op basis van het inkomen, maar uiteraard kan ook de hulp van een bank of hypotheekadviseur worden ingeschakeld.
De bank zal niet zondermeer een hypotheek verstrekken, maar eerst onderzoek doen naar de kredietwaardigheid. Er zullen dan ook meerdere documenten verstrekt moeten worden, zoals bewijs van inkomen en een koopovereenkomst voor het huis.
Het is uiteraard verstandig om voor het afsluiten van een woonkrediet de mogelijkheden te vergelijken, want het kan aanzienlijk veel geld schelen gerekend over een looptijd van dertig jaar als er sprake is van een gunstige hypotheek. De akte van de hypotheek wordt bij de notaris gepasseerd. Overigens bestaat de mogelijkheid dat de bank van de aanvrager verlangt dat er een deel eigen geld wordt ingelegd. Dat percentage kan variëren tussen 10 en 20 procent.
Er komen bij het afsluiten van een hypothecaire lening ook andere kosten kijken, zoals de notariskosten, provisie en belastingen.