Een hypothecaire lening biedt uitkomst voor het kopen van een woning. Of voor het laten bouwen van een nieuw huis. Met het woonkrediet kan de aankoop van de droomwoning gerealiseerd worden. De hoogte van deze lening is van uw inkomen en uitgaven afhankelijk. Ontdek hoeveel u aan hypothecair krediet kunt krijgen en wat dat voor uw maandelijkse lasten betekent. Dat kan eenvoudig door een simulator voor woonkrediet te gebruiken.
Hoe bereken ik het woonkrediet?
Bij de wens om een woning te kopen, is het natuurlijk belangrijk om te weten hoeveel geld u eraan kunt besteden. Op basis van de hoogte van de hypothecaire lening kunt u dan op zoek gaan naar een woning. Uiteraard kunt u eventueel gebruikmaken van eigen geld als dat aanwezig is op de spaarrekening. Het berekenen van de woonlening gebeurt op basis van een aantal vaste factoren. Deze dienen in de simulator te worden ingevuld om inzicht te krijgen in de mogelijkheden. Het maandelijks netto inkomen is een factor die ingevuld moet worden om de lening voor de woning te berekenen. Het netto inkomen van de partner kan eventueel eveneens worden ingevuld. Dit is namelijk optioneel.
Een andere factor heeft betrekking op de maandelijkse lasten. Dat zijn onder meer de huurlasten, maar bijvoorbeeld ook andere bestaande kredietlasten waarop maandelijks wordt afgelost. Indien er andere maandelijkse betaalverplichtingen zijn, dienen deze ook te worden ingevuld. Het gaat dan bijvoorbeeld om alimentatiegeld. De huurlasten kunnen uiteraard wegvallen als met de hypotheek een woning wordt gekocht. Dan hoeven deze niet meegenomen te worden in de berekening. Door alle gevraagde gegevens in de calculator in te vullen, kan de hypothecaire lening worden berekend. De maandlast wordt dan duidelijk aan de hand van een bepaalde rentevoet, waarbij eveneens inzicht wordt geboden in het jaarlijks kostenpercentage. Uiteraard zijn er variabele aspecten die de uitkomst kunnen doen veranderen.
Variabele aspecten bij hypotheeksimulatie
Bij het simuleren van het hypothecair krediet zijn er variabele aspecten die naar keuze ingevuld kunnen worden. Er kan bijvoorbeeld een keuze gemaakt worden tussen een vaste rentevoet of een variabele rentevoet. Een vaste rentevoet geeft zekerheid gedurende de rentevaste periode en bij een variabele rentevoet is er sprake van minder zekerheid tijdens de looptijd. Ook de looptijd zelf is een variabele, want er kan bijvoorbeeld voor een looptijd van de hypothecaire lening gekozen worden van 20 jaar of van 30 jaar. De hoogte van de maandlasten is afhankelijk van de looptijd, maar ook van de rentevoet en uiteraard van het jaarlijkse kostenpercentage dat van toepassing is.
De hypothecaire woonlening kan online worden aangevraagd, waarna er verschillende gegevens aangeleverd moeten worden. De aanvraag wordt in behandeling genomen en de gegevens worden beoordeeld. De hypotheek kan zowel voor de aankoop van een woning, appartement of grond worden verstrekt en voor een bestaande woning of nieuwbouwhuis worden gegeven. Het is zeker aan te raden om de hypothecaire leningen met elkaar te vergelijken bij meerdere aanbieders. Dat kan namelijk niet alleen in de maandlasten schelen, maar zeker ook in de totale kosten die ermee gepaard gaan.