Het bedrag dat u kunt lenen is in België van meerdere factoren afhankelijk. Het gaat om het bedrag dat maandelijks terugbetaald kan worden. Hierbij is het belangrijk om te kijken wat de inkomsten en een specifiek aantal vaste lasten is op maandbasis. Op basis van deze gegevens kan de leencapaciteit worden bepaald. Daarnaast is er het leendoel dat als factor telt voor de berekening van het maximale leenbedrag. Bijvoorbeeld het kopen van een auto of het financieren van de aanschaf van een woning. Verder is de looptijd van de lening nog belangrijk om antwoord te geven op deze vraag.
Hoe bereken ik de leencapaciteit?
De gemakkelijkste manier om de leencapaciteit te berekenen, is door een simulatie uit te voeren. Dan hoeven namelijk alleen maar de gevraagde gegevens ingevoerd te worden en kan de uitkomst online worden berekend. Uiteraard is het handig om dan de gevraagde gegevens voor het berekenen van de leencapaciteit bij de hand te hebben. De beroepsinkomsten zijn in elk geval van belang. Het gaat dan om het nettobedrag. Er kunnen uiteraard ook andere inkomsten zijn, zoals een variabel salaris, winstaandeel of premies. Deze kunnen ook meegeteld worden. Daarnaast moeten de maandelijkse uitgaven ingevuld worden. Het gaat hierbij om de afbetaling van kredieten en overige uitgaven. Verder kan bijvoorbeeld bij de aanschaf van een eigen woning een bedrag in worden gevuld dat als eigen inbreng meegerekend kan worden.
Terugbetaling van de lening
De terugbetaling van de lening is een belangrijke factor waarnaar wordt gekeken om te kijken hoeveel iemand kan lenen. Er wordt daarbij doorgaans bij een woonkrediet bijvoorbeeld een bepaalde vuistregel gehanteerd. De kredietverplichtingen mogen per maand in dat geval niet meer zijn dan 40 procent van het inkomen dat er iedere maand netto binnenkomt. Er kan in het geval van het financieren van een woning bovendien niet meer worden geleend dan de kostprijs van de woning. Voor bijkomende kosten is er dan wat betreft ook een eigen inbreng nodig. Er kunnen ook waarborgen worden gegeven om het risico voor de bank dat het geld niet wordt terugbetaald kleiner te laten worden.
Keuze looptijd
De looptijd heeft veel invloed op het bedrag dat er iedere maand terugbetaald moet worden. Op basis van het maximale bedrag dat geleend kan worden, kan ook gekeken worden wat de ideale looptijd is. Bij het simuleren van de lening dient bijvoorbeeld een bedrag en een gewenste looptijd ingevuld te worden. De maandelijkse lasten worden direct lager als de looptijd langer wordt en hoger als de looptijd korter wordt. De looptijd is dus eveneens nog een belangrijk aspect om op te letten en dat geldt bij alle soorten leningen. Verder kan bij bepaalde kredieten, zoals een woonlening de keuze gemaakt worden tussen een vaste of een variabele rentevoet. Deze keuze heeft invloed op de maandlasten en op de totale kosten van het bedrag dat wordt geleend. Na de simulatie kan online altijd een vrijblijvende offerte bij een of bij meerdere kredietverstrekkers in België worden aangevraagd. Deze kunnen dan vergeleken worden.