Hergroeperen leningen voor financiële rust
Hergroeperen leningen is een manier waarop je financiële rust kunt creëren. Hergroeperen leningen wil zeggen dat je alle leningen die je als persoon hebt uitstaan gaat bundelen. Het resultaat is dat je dan nog maar één lening overhoudt. In veel gevallen hoef je voor die ene lening een minder hoge aflossing te betalen dan opgeteld voor alle individuele leningen. Daarmee kun je dus wat meer ruimte krijgen in je financiën. Hergroeperen leningen is iets waar je goed over moet nadenken. Want in sommige gevallen is het beter om de leningen afzonderlijk te laten voortbestaan.
Hergroeperen leningen voor meer overzicht
Als consument kun je te maken krijgen met een groot aantal leningen. Zoals een financiering voor een auto, een persoonlijke lening, postorder kredieten, creditcards, leningen voor de aanschaf van een smartphone, etc. Na verloop van tijd wordt het lastig om daar voldoende inzicht in te houden. Het is voor consumenten moeilijk om in de gaten te houden wat een verstandige actie is. Veel consumenten nemen bijvoorbeeld de beslissing om een doorlopend krediet te verlengen, terwijl hen dat in wezen alleen maar geld kost. Een manier om het overzicht terug te krijgen is een hergroepering leningen.
Wie helpt bij hergroepering leningen?
Elke financiële instelling die ook optreedt als geldverstrekker kan helpen bij hergroeperen leningen. Je kunt je als consument rechtstreeks tot zo’n geldverstrekker wenden voor advies, maar je kunt ook gebruik maken van een onafhankelijke adviseur. Als je hem jouw situatie voorlegt zal hij contact opnemen met diverse geldverstrekkers voor een hergroepering leningen. Al die geldverstrekkers gaan met jouw leningen aan de slag. Op basis van het advies de onafhankelijke adviseur kun je een beslissing nemen of je je leningen in stand houdt of dat je overgaat tot hergroeperen leningen.
Kost hergroeperen leningen geld?
Hergroeperen leningen wil zeggen dat alle leningen die je hebt uitstaan worden gebundeld. Dat wil zeggen dat bestaande leningen soms worden afgekocht en ondergebracht in een nieuwe lening. In andere gevallen kan een lening zonder extra kosten worden overgenomen. Houd er echter rekening mee dat hergroeperen leningen doorgaans zorgt voor een grotere schuld dan de optelsom van alle bestaande leningen. Desondanks kan het prettig zijn om over te gaan tot hergroepering leningen, omdat je bij de nieuwe lening een lagere maandelijkse aflossing betaalt. Je bent echter wel een langere periode aan het aflossen. Kortom, hergroeperen leningen kost dus geld.
Waarom is hergroeperen leningen een oplossing?
Je hebt al kunnen lezen dat het doorgaans duurder is om verschillende leningen te bundelen tot één grotere lening. Toch gaan veel consumenten hiertoe over. Daar zijn twee redenen voor. Ten eerste zorgt hergroeperen leningen voor een beter inzicht in de openstaande bedragen. Ten tweede geeft het wat meer financiële armslag. Want vaak is het totaalbedrag van de aflossing van alle individuele leningen hoger dan de aflossing van één gebundelde lening. Het bezwaar, dat je dan een aanzienlijk langere periode aan het aflossen bent, weegt dan op tegen de acute financiële nood.
Wanneer moet je aan hergroeperen leningen denken?
Als consument heeft hergroeperen leningen alleen zin als je al een aantal leningen hebt lopen. Een nieuwe lening aangaan als je nog geen schulden hebt, bijvoorbeeld om een reparatie aan je woning te financieren, kan niet met hergroeperen. Daarvoor moet je gewoon een nieuwe lening afsluiten. Als je bestaande leningen jou langzamerhand boven het hoofd gaan groeien, is hergroeperen wel een optie. In zo’n situatie kun je gemakkelijk verzeild raken als je al een aantal leningen hebt en door tegenslagen gedwongen bent nog meer leningen af te sluiten. Ook schulden op een creditcard tellen mee bij hergroeperen leningen.
Het proces bij hergroeperen leningen
Als een consument met de vraag komt om zijn leningen gebundeld onder te brengen in een nieuwe lening, zal de betreffende geldverstrekker eerst goed kijken om welke leningen het gaat. Hij neemt contact op met alle individuele kredietverstrekkers om te inventariseren of de betreffende lening kan worden overgenomen en onder welke voorwaarden dit een optie is. Daarna zal de kredietverstrekker alle leningen plus afkoopsommen bij elkaar optellen en een beoordeling maken of hergroeperen leningen een reële optie is. Met het resultaat van zijn onderzoek gaat hij terug naar de consument.
Welke leningen kun je beter niet hergroeperen?
Voor elke lening moet rente worden betaald. Van leningen voor de financiering van een nieuwe auto is bekend dat die erg gunstige rentetarieven hebben. De rente voor een persoonlijke lening of een doorlopend krediet is veel hoger. En als je een creditcard hebt met schulden is het rentetarief bijzonder hoog. Over het algemeen wordt geadviseerd om een lening voor de financiering voor een nieuwe auto niet onder te brengen in een hergroepering leningen. Daar is geen enkel financieel voordeel uit te behalen. Bij de overige leningen is hergroepering vaak wel een goede optie, zelfs als er sprake is van een aanzienlijke afkoopsom.
Hergroeperen leningen voordat de deurwaarder langskomt
Consumenten die financieel zo zwaar onder druk staan, dat ze niet al hun maandelijkse aflossingen kunnen betalen, zouden serieus moeten overwegen of hergroepering leningen voor hen verlichting kan bieden. Want als de schulden oplopen doordat aflossingen niet meer worden voldaan, krijg je te maken met boetes. Als het zo ver komt dat de deurwaarder aan de deur komt, zullen de kosten helemaal snel stijgen. Met een hergroepering leningen is het vaak mogelijk om dit te voorkomen. De kredietverstrekkers waar je je leningen hebt afgesloten zullen daar graag aan meewerken.
Worden schulden hoger door hergroepering leningen?
Het opgetelde aantal leningen van een consument levert vaak een totaalbedrag op. Als dit wordt ondergebracht in één nieuwe lening, zal dat een lening zijn voor een bedrag dat hoger is dan het oorspronkelijke totaalbedrag. Dat komt vooral doordat er voor de nieuwe lening wordt gewerkt met een langere aflossingstermijn dan van de individuele leningen. Door die langere aflossingstermijn moet er meer rente worden betaald, maar is het aflossingsbedrag lager. In feite betaal je als consument dus voor de extra tijd die je krijgt om je lening af te betalen.
Wat zijn de voordelen van hergroepering leningen?
Als consument krijg je bij hergroepering leningen duidelijkheid. Ten eerste wordt het na de hergroepering helder hoeveel rente er precies wordt betaald. Het wordt ook duidelijk wat de resterende looptijd is van de lening. Bij een hergroepering leningen wordt bovendien inzichtelijk wat de aanvullende kosten zijn waarmee je als consument rekening moet houden. Tenslotte geeft een bundeling van alle leningen een goed inzicht in het maandelijkse bedrag aan aflossingen dat moet worden betaald.
Hergroeperen leningen vermindert stress
Wie veel leningen heeft uitstaan bij allerlei geldverstrekkers kan daardoor spanning ervaren. Vooral als blijkt dat het lastig wordt om al die rekeningen elke maand weer te voldoen. Met hergroeperen leningen zal die stress verdwijnen. Want doordat je financiële situatie wordt doorgelicht en er een aflossing en een looptijd worden gekozen, die passen bij je inkomen, zie je weer een uitweg. De situatie wordt dus veel minder uitzichtloos. Van hergroeperen leningen is daarom bekend dat ze vooral voor veel rust zorgen bij consumenten.
Advies bij hergroeperen leningen
Vrijwel elke kredietverstrekker is in staat tot hergroeperen leningen. Je wilt echter graag dat het hergroeperen wordt gedaan door een partij die zelf niet al te hoge rentes rekent. Voor een advies dat past bij jouw financiële situatie is het daarom handig om contact op te nemen met een onafhankelijke financieel adviseur. Die zal jouw situatie voorleggen aan een aantal kredietverstrekkers. Je kunt bij zo’n onafhankelijke financieel adviseur uiteraard ook online advies vragen en een keus maken uit de verschillende partijen die met een aanbod voor hergroeperen leningen komen.