De hypotheek berekenen voor het bouwen of kopen van een huis in België is een ideale manier om inzicht in verschillende kosten te krijgen. Bovendien kan de berekening laten zien wat voor hypothecaire lening er maximaal beschikbaar is. Daarvoor zijn een aantal aspecten uiteraard van belang, zoals de hoogte van de maandelijkse inkomsten en eventuele andere kredieten die er op het moment nog lopen. Naast de leencapaciteit kan inzicht in de maandelijkse aflossingen, looptijd en interesten worden verkregen. Tegenwoordig zijn er meerdere hypotheekaanbieders die het klanten zo gemakkelijk mogelijk willen maken en handige simulatietools beschikbaar hebben.
Hoe bereken ik de maximale hypotheek?
Om de leencapaciteit vast te stellen, is het nodig om een aantal gegevens in te vullen tijdens de simulatie. Het netto maandinkomen van de aanvrager dient ingevuld te worden. Indien het gewenst is dat het inkomen van de partner meetelt, dient ook het netto inkomen van de partner opgegeven te worden. De maximale hypotheek berekenen op basis van deze gegevens laat per looptijd een andere uitkomst zien. Dat geldt eveneens als er sprake is van de toepassing van een ander jaarinterest. In ieder geval kan op deze manier inzicht worden verkregen van de leencapaciteit voor het kopen van een woning in België.
Simuleren looptijd en aflossing
Op basis van de uitkomst van de berekening van de maximale hypothecaire lening kan de volgende stap genomen worden. Op basis van het gewenste leenbedrag dat dus ook lager kan zijn dan de maximale beschikbare hypotheek is het mogelijk om de volgende simulatie uit te voeren. De looptijd en aflossing zijn namelijk belangrijke aspecten als het gaat om het afsluiten van een woonkrediet. Het is tenslotte van belang om te weten te komen wat de maandelijkse lasten bij een bepaalde looptijd worden. Of dat er bijvoorbeeld mogelijkheden zijn om de maandelijkse lasten omlaag of omhoog te brengen door voor een andere looptijd te kiezen. De jaarinterest speelt uiteraard eveneens en rol, waarbij er weer sprake is van een onderscheid tussen de variabele en de vaste rentevoet. Verder is het zo dat er meerdere hypotheekaanbieders zijn en daartussen kunnen er zich verschillen voordoen in de interest. Dat maakt het ook interessant om een vergelijking door te voeren.
Hypotheek en bijkomende kosten
Bij het kopen van een woning in België zijn er uiteraard altijd kosten die bovenop de te betalen prijs voor de woning komen. In de eerste plaats kan er rekening gehouden worden met dossierkosten. Voor de overdracht van het huis en voor het afsluiten van de hypothecaire lening is het nodig dat er een notaris in België wordt ingeschakeld. Dat betekent dat er ook rekening gehouden kan worden met notariskosten. Verder kunnen er registratiekosten en hypotheekrechten zijn die kosten met zich meebrengen. Tot slot kan er met een eventuele schuldsaldoverzekering rekening worden gehouden. Deze kosten hoeven allemaal niet in het proces van hypotheek berekenen te worden meegenomen. Doordat er zich veel verschillen kunnen voordoen in de voorwaarden van kredietaanbieders wordt aangeraden om eerst gedegen onderzoek te doen en een vergelijking uit te voeren.